Gezinssfotograaf Limburg – Mijn tips om optimaal voorbereid naar je gezinsshoot te komen!

November 15, 2023

Op de foto gaan is voor veel klanten altijd een beetje spannend. Het is vooral heel leuk, maar zeker ook wel spannend!
Als fotograaf weet ik deze spanning altijd heel snel en makkelijk weg te nemen, maar het is natuurlijk het fijnste als er helemaal geen onrust is. In dit blog geef ik je mijn tips, gebaseerd op mijn persoonlijke, jarenlange ervaring als familie- en gezinsfotograaf.
Een goede voorbereiding is tenslotte het halve werk en zo kun jij tijdens jouw fotosessie onbezorgd genieten van de quality- time samen met jouw gezin of familie!

Zorg dat je ruim op tijd bent

Er is geen enkel gevoel zo vervelend als haast… Zorg dus dat je op tijd van huis vertrekt.
Ook al kom je nét op tijd, door de stress hiervan ben je niet op je gemak en eer je dit gevoel helemaal kwijt bent is er kostbare tijd van onze fotoshoot verloren…
Loopt je planning onverhoopt wat uit? App of bel me even, dan kijken we samen wat er mogelijk is. We kunnen wat later starten met de fotoshoot. Probeer wel altijd rustig te blijven, vooral als er kinderen bij zijn. Kinderen merken het feilloos als je gespannen bent en als dit op hen overslaat dan sta ik als fotograaf al meteen met 2-0 achter…

Vertel je kinderen van te voren dat ze op de foto gaan

Vertel de kinderen ruim van te voren weten dat jullie een fotoshoot gaan doen. Begin er bijvoorbeeld een week van te voren één of twee keer over. Laat het daarna even rusten tot de dag van de fotoshoot.
Begin er op de dag zelf nog eens over, maar maak er geen big deal van. Vertel ze dat jullie iets heel leuks gaan doen met het gezin, want dat is ook zo! Vertel ze dat we allemaal leuke spelletjes gaan spelen!
Don’t: Zeg je kinderen niet dat ze de hele tijd naar mij of de camera moeten kijken of dat ze moeten lachen… Ze creëren dan al snel een nep lach en dit is niet mooi op de foto. Daarnaast geef je ze het gevoel dat ze het niet goed genoeg doen. Het ene kind heeft nu eenmaal meer tijd nodig om te ontdooien tijdens de fotoshoot en dat is helemaal oké!

Plan je outfit ruim van tevoren

Het allerbelangrijkste; wees vooral jezelf!

Als jullie je comfortabel voelen in de kleding die jullie dragen, straal je dit ook uit tijdens de fotosessie! Een fotoshoot komt het mooist tot zijn recht met neutrale, rustige kleding. Jullie hoeven niet allemaal exact dezelfde kleuren te dragen, het is juist mooi om diverse tinten te kiezen die mooi bij elkaar passen. Ook het gebruik van verschillende soorten stof is erg mooi, dit geeft wat meer diepte aan de foto’s.
Wit, beige, bruin, groen en pastel tinten doen het altijd erg goed tijdens mijn fotoshoots. Probeer hierbij een maximum van 3 verschillende kleuren (incl wit) aan te houden.
Mail of app me gerust even wat foto’s van de kleding die je in gedachten hebt als je meer advies nodig hebt.

Op zoek naar inspiratie? Check dan zéker mijn Pinterest voor een aantal toffe voorbeelden!

Doe als ouders lekker mee!

Een fotoshoot kan heel stressvol zijn, vooral voor moeders. Maar in plaats van je zorgen te maken of iedereen er wel leuk op staat stel ik voor dat je geniet van het moment. Denk er gewoon niet over na dat er overal zand of een vieze vlek op de kleding zit. Het leven is niet perfect en dus hoeven je kinderen ook niet perfect te zijn. Door zelf te genieten van het moment doen je kinderen dat ook.

Ga jij met je kinderen op de foto, dan geef ik je deze tip: geef de regie uit handen en doe lekker mee! Kinderen worden heel blij van jouw onverdeelde aandacht. Ben jij tijdens de fotosessie afgeleid door je telefoon? Of door je eigen rol als opvoeder? Dan heeft dat absoluut zijn weerslag op de kinderen.

Geniet vooral mee van alle gekke spelletjes en focus op plezier maken. Je zult zien dat je kinderen zich veel vrijer voelen en volop genieten. Voor mij als fotograaf is dat een cadeautje.

En willen je kinderen niet stoppen met rennen, geen probleem dat doen we lekker renspelletjes. Ook dat is hoe jullie leven nu is. En precies dat is wat ik vast wil leggen op de foto, jullie zoals jullie echt zijn.  

Voorkom dat jullie honger krijgen

Voor een fotosessie neem ik ruim de tijd, met name bij grotere families ben ik al gauw 2 uurtjes bezig. Neem daarom gerust iets lekkers te eten of drinken mee. Honger en dorst dragen nu eenmaal niet bij aan een plezierige sfeer dus we willen niet dat iemand hangry wordt! 😉

 Vertrouw op mij!

Ik krijg wel eens voorbeelden van google toegestuurd met foto´s die klanten willen maken. Natuurlijk kijk ik daar wel naar, maar mijn mooiste foto´s maak ik als ik alle vrijheid krijg van jullie. Ik kijk wat er voor mijn camera gebeurt en haal alles uit het moment, hoe het ook verloopt. Vertrouw op mij als ik zeg dat dát de mooiste beelden oplevert. Ik beloof jullie een heerlijk moment samen als gezin met als resultaat foto’s waar de liefde en het plezier vanaf spatten!

Wat je vooral niet moet doen…

Wees niet te kritisch op jezelf

Breng geen extra toeschouwers mee (tenzij afgesproken)

Stressen. No worries, alles komt goed!

Je kind zeggen dat het moet lachen. ZEG-HET-NIET! Niet vooraf, maar vooral niet tijdens de fotoshoot… Het werkt echt averechts!

Kijk niet continu in de camera en zeg dit ook niet tegen je kinderen

Ook ervaren hoe het is om met mij een gezellige gezinsshoot te doen? Boek je plekje via de website!

Wil jij niets missen van mijn aanbod en als eerste kunnen inschrijven op actieshoots? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief!

blog